registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Výroba pyrotechniky – část 4

Kulové pumy, kompaktní ohňostroje a jaké jsou další pyrotechnické výrobky? Rakety. V této části se tedy blíže podíváme na jeden z nejstarších produktů zábavní pyrotechniky.

Když se řekne raketa…

Výroba raket Raketa je známá jako létající stroj fungující na principu akce a reakce, díky němuž se může člověk dostat do záhadného a nekonečného vesmíru. Raketa je také druh vojenské zbraně i zábavní pyrotechnický výrobek, který se pro svůj specifický zvukový a světelný efekt používá na ohňostrojích. Dnes je na trhu velké množství raket s různými efekty – např. pískavé, s výbuchem nebo s kulovou pumou.

Podívejme se na princip jejich výroby.

Co je zapotřebí k výrobě raket?

Jak se vyrábí raketa?

Výroba raket
  1. Tělo rakety tvoří lepenkový válec, do kterého se umístí papírová zátka.
  2. Do válce se vloží efektová náplň – světličky, jež se volí dle požadovaného výsledného efektu.
  3. Dno válce tvoří hnací pouzdro s hnací složí a raketovým motorkem, který je srdcem každé rakety. Jedná se o malé zařízení s jednou i více tryskami.
  4. Hnací slož, tvořená černým prachem s přísadou mletého dřevěného uhlí, se umístí nad motorek. Tato složka zajišťuje pomalé hoření, zároveň zvyšuje obsah plynů při hoření a také snižuje citlivost ke tření i nárazu.
  5. Na bok rakety se přilepí špejle, která zajišťuje stabilitu při letu. K profesionálním raketám se připevňuje laťka větších rozměrů. Z tohoto důvodu musí být zajištěn bezpečnostní odstup přihlížejících (až 500 m), aby po explozi tato odpadávající část rakety nikoho nezranila.

A jaký je výsledek na obloze?

Po zapálení zápalné šňůry je zažehnut motorek, který vynese raketu do výšky. Hnací slož prohoří a zapálí světlice v těle rakety, následně dojde k explozi a k vytvoření žádoucího efektu – zvukového i vizuálního. Malé rakety (II. třída) se mohou bezpečně odpalovat z láhve nebo trubky, velké pak ze speciálních odpalovacích rámů.

Navštivte náš e-shop a vyberte si z naší široké nabídky pyrotechnických výrobků.


Výroba raket Výroba raket

21. 7. 2011 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.