registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Práce v oblacích aneb Rozhovor s odpalovačem ohňostrojů

Jedna, dva, tři, pal… To jsou snad nejčastější slova, která při své práci slýchává odpalovač ohňostrojů. Postava, která se vší skromností stojí za tím, co se odehrává na obloze – připravuje ohňostrojné představení od jeho barevného spektra, efektů až po samotné odpálení, přičemž usiluje o to, aby zážitek přihlížejících byl co nejintenzivnější.

Možná jste si už také říkali, kdo že stojí za tou nádherou na obloze, kdo tak skvostně dokáže zesynchronizovat hudbu a barvy? Přečtěte si následující řádky, které vám na mnohé odpoví.

„Odměnou je mi potlesk,“ říká profesionální odpalovač ohňostrojů.

Rostislav Nevřivý – odpalovač ohňostrojů Skladník, řidič a především odpalovač ohňostrojů, to je Rostislav Nevřivý, kterého pyrotechnika zajímala snad odjakživa. „Je to tvůrčí práce,“ dodává a začíná se rozpovídat o tom, že je mu práce velkým koníčkem a že se na dráhu profesionálního odpalovače ohňostrojů vydal před osmi lety. A nám je z jeho reakce více než jasné, že je tomu skutečně tak. Oči mu září, jen co slovem zavadíme o pyrotechniku…

Pane Nevřivý, co všechno musí člověk udělat pro to, aby se z něj stal profesionální odpalovač ohňostrojů?

Zaprvé musí být plnoletý a zdravotně způsobilý. Zadruhé musí absolvovat pětidenní školení. Já jsem se konkrétně účastnil kurzu na Odborném institutu speciální techniky Poličských strojíren a.s. Po úspěšném složení praktických a teoretických zkoušek dostanete průkaz odpalovače ohňostrojů, který má platnost pět let. A kromě toho, že se odpalovač ohňostrojů musí vlastně neustále vzdělávat, protože technika jde dneska strašně rychle dopředu, musí mít každý rok v průkazu potvrzení od lékaře o zdravotní způsobilosti.

Je práce odpalovače věkově omezena?

Ne, to rozhodně není. Musíte akorát splňovat minimální věkovou hranici, která je 18 let. Pak už je důležitá jen ta zdravotní způsobilost.

Vaše práce je poměrně riziková, a to nejen pro vás samotného, ale i třeba pro okolí. Máte proto nějaké speciální pojištění?

Takhle vám to řeknu, pokud diváci dodržují bezpečnostní předpisy, tak se nic stát nemůže. Takže je to hlavně o tom. Jinak žádné speciální úrazové pojištění, jestli tohle máte na mysli, nemám. Jen pojištění proti škodám způsobeným třetím osobám. Může se totiž třeba stát, že vlivem nepříznivého počasí může k něčemu dojít. Člověk nikdy neví.

Rostislav Nevřivý – odpalovač ohňostrojů Když jsme u tohoto tématu, zajímalo by mě, zda jste prožil nějakou horkou chvilku nebo něco nečekaného?

Pracovat v terénu je už samo o sobě zážitek. Nikdy totiž s určitostí nevíte, zda bude vát vítr tím správným směrem nebo zda nezačne pršet a déšť vám pak nepřekazí několik dní připravovaný scénář ohňostroje. Třeba mlha může způsobit to, že efekty nebudou dostatečně viditelné.

Pokud vím, tak se pořádají různé festivaly ohňostrojů, soutěže, přehlídky apod. Účastnil jste se vy osobně nějaké soutěže?

Ano, v září jsem byl na akci Plzeňské ohýnky, kde jsme jako firma Tarra realizovali ohňostroj s hudebním doprovodem. V soutěži jsme se umístili na druhém místě.

To je nádherné, gratuluji.

Děkuji. Pro Tarru to byla vůbec první soutěž, v níž se angažovala. A pokud vím, tak v tom chce pokračovat. Například bychom se chtěli účastnit brněnského festivalu Ignis Brunensis. Jinak jsem se také loni podílel na mezinárodní přehlídce ohňostrojů v Berlíně – Pyronale, kde byli třeba Italové. Pomáhal jsem tam s instalacemi a realizacemi ohňostrojů. Musím říct, že každé setkání je v mnohém podnětné a inspirativní. Člověk se dozví spoustu nových věcí a vychytávek, jak třeba lépe ohňostroje zapojovat. Jak jsem se už jednou zmínil, v téhle práci se musíte pořád vzdělávat a být ve střehu. Na trh přicházejí stále nové a nové výrobky a všechno jde rychlým tempem kupředu. Když už jsme u toho, tak třeba odpalovač musí umět pracovat s elektronikou, aby mohl naprogramovat ohňostroj.

Zmínil jste ohňostroj doprovázený hudbou. U toho bych se ráda zastavila. Podle jakých kritérií se vlastně vybírá hudba?

To záleží na oslavě, na níž ohňostroj realizujeme. Ale většinou máme velké úspěchy se soundtracky. Víte, ono jde hlavně o to, aby to byl pro lidi zážitek. A pokud tu hudbu znáte, tak je to prostě dokonalé! Na hudbě zkrátka dle mého hodně záleží. To mi také připomíná, že jsem se podílel na realizaci ohňové show pro americkou heavy metalovou kapelu Manowar.

Nedá mi to nezeptat se na poměrně ožehavé téma. Co říkáte jako odborník na to, že si s pyrotechnikou „hrají“ děti na sídlištích? Zejména to můžeme pozorovat teď, na podzim a s přicházející zimou. Myslíte si, že je to bezpečné?

Rozhodně to není bezpečné. Pyrotechnika je ale bohužel pro děti velké lákadlo představující jistou formu zábavy, která však ne vždy může skončit dobře. Jak jistě víte, tak je prodej pyrotechniky věkově omezen. Podle novely zákona je dokonce věková hranice pro prodej pyrotechniky 1. kategorie stanovena na 15 let.

Ohňostroj Co všechno musíte zařídit, zajistit, udělat, přijde-li za vámi klient a bude po vás chtít realizovat ohňostroj?

Tak nejprve se musím zajet podívat na místo, kde se bude ohňostroj odpalovat, a zjistit podmínky, aby třeba nebylo v blízkosti elektrické vedení. Potom je to o domluvě a o přáních klienta, zda chce třeba ohňostroj na hudbu, v nějaké konkrétní barvě apod. Když mám všechny potřebné informace, přichází na řadu krok dva: sestavení scénáře, kdy musím vše do detailů promyslet a rozepsat tak, aby byl klient spokojen a co víc, aby byl příjemně překvapen. Samotná příprava před akcí se pak odvíjí od toho, zda se jedná o ohňostrojnou práci 4. třídy nebezpečnosti, kterou schvaluje báňský úřad, tuto akci je potřeba naplánovat minimálně 30 dní předem, nebo zda jde o ohňostroj bez použití výrobků 4. třídy nebezpečnosti. Například 10minutový ohňostroj připravuji na místě tak 1–2 hodiny předem. Před samotnou realizací se také musí zajistit bezpečnostní okruh a z bezpečnostních důvodů musí být přítomni dva odpalovači. Po skončení představení zkontroluji, zda bylo vše odpáleno a zda nehrozí žádné nebezpečí. U ohňostrojné práce, u níž musí být mimochodem minimálně čtyři odpalovači, se hlídá celou noc, druhý den se pak provede kontrola a závěrečné sklizení.

Zmínil jste, že na realizaci ohňostroje 4. třídy je potřeba povolení od báňského úřadu. Co u těch menších ohňostrojů? Je i tam zapotřebí nějaké zvláštní povolení?

Aby vše proběhlo v pořádku a bez jakýchkoli komplikací, je lepší nahlásit akci na městském úřadu, městské policii a hasičům. To stačí 3 dny předem. A co je důležité, ohňostroj musí být realizován do 22. hodiny večerní, protože pak by to mohlo být chápáno jako rušení nočního klidu. Tarra, pod níž pracuji, realizuje ohňostroje na klíč, to znamená, že všechna povolení obstará za vás, ale je to vlastně i situace od situace, kde velkou roli hraje domluva s klientem.

Jak jsme na tom vlastně my jako Češi se zábavní pyrotechnikou? Myslíte si, že máme o ni zájem?

Zájem o pyrotechniku u nás rozhodně roste. Lidé ji stále více vyhledávají a využívají ji k různým oslavám. Osobně si myslím, že takový ohňostroj na oslavě je skutečný zážitek, který dokáže překvapit a potěšit. Lidé se dokonce naučili kupovat si ohňostroje sami. Kompaktní ohňostroje 2. třídy jsou opravdu velmi jednoduché na obsluhu, a přesto efektní.

Na závěr vám položím jednu tak trochu osobní otázku. Co pyrotechnika a vaše rodina? Spatřuje v tom výhodu, že jste profesionální odpalovač ohňostrojů?

(smích) No, to ano, při každé oslavě se předpokládá, že bude ohňostroj.

Nezbývá než vám poděkovat za příjemné povídání, pane Nevřivý, a popřát vám hodně odpálených ohňostrojů a málo horkých chvil.

S Rostislavem Nevřivým se můžete setkat na přelomu října a listopadu, v hlučínském prostoru Sportovně-rekreačního areálu Štěrkovna, kde Tarra pyrotechnik každoročně pořádá přehlídku ohňostrojů.

20. 10. 2011 | Pyromania1





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.