registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Jak to bylo a jak to vzniklo aneb Něco málo z historie pyrotechniky

Začínáme zeširoka – fascinace ohněm

Záliba v plápolajícím ohni je známá od pradávna. Stejně jako se nad praskajícím a jiskřícím ohněm radovali naši prapředci, tak i dnešní moderní člověk nepřestává být fascinován vodopády sršivých hvězd padajících k zemi. Oheň je přítomen u různých slavností (svateb, narozenin atp.) a zábav – je všude tam, kde zní radost a smích. Esteticky zpestřuje naše okamžiky.

Oheň je součástí naší každodennosti. Kromě toho, že je zdrojem tepla a světla, symbolizuje bezpečí a životní energii. Pohled na jeho pohybující se plameny dokonce přináší uklidňující účinky. Bez ohně bychom si život zkrátka nedokázali představit. A proto zopakujme staré známé: Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán.

Kde to všechno začalo?

Cesta do historie pyrotechniky je daleká a dlouhá. Musíme se přesunout na asijský kontinent, konkrétně do starověké Číny.

Historie ohňostrojů je spjata s objevením střelného prachu. Zajímavé je, že základní substance střelného prachu – ledek a síra, se používaly k lékařským účelům.

Bylo nebylo. Legenda o střelném prachu

Podle jedné legendy byl pravděpodobně v Číně náhodně objeven střelný prach. Jakýsi neznámý čínský kuchař smíchal dřevěné uhlí, síru a ledek. V té době se jednalo o běžně se vyskytující kuchyňské „ingredience“. Tato směs náhle explodovala a vyvolala třesk. A tak se objevil střelný prach.

Zahánění zlých duchů

Za vlády dynastie Han (206 př. n. l. – 220 n. l.) se používaly k zahánění zlých duchů speciálně upravené bambusy, které vydávaly hluk. My je dnes můžeme považovat za předchůdce petard. Během oslav Nového roku házeli Číňané do ohně bambusové trubičky naplněné směsí střelného prachu, která explodovala a vydala hlasitou ránu. Tím si chtěli zajistit štěstí a blahobyt po celý rok.

První rakety

První rakety plněné střelným prachem použili také Číňané, a to počátkem 13. století na obranu Pekingu proti mongolským nájezdníkům. Jednalo se o bambusové trubky přivázané k šípům.

Cesta z Číny do Evropy

Střelný prach se začal brzy šířit a využívat po celém světě. Používal se jak k vojenským účelům, tak i k různým zábavám a oslavám – např. Nového roku, narozenin, svateb, korunovacím atp.

Znalost výroby střelného prachu přešla nejprve z Orientu do Byzance. Teprve ve 13. století se dostala do ostatních států Evropy. Ve 13. století jej přivezl známý cestovatel a benátský kupec Marco Polo ze svých cest po Asii. A tak se také v Itálii pořádaly zábavy za doprovodu ohňostrojů. Italové byli první, kdo použil černý prach (poznámka: název je odvozen od barvy střelného prachu) k výrobě ohňostrojů. Následovalo Německo, které se stalo po boku Itálie velmocí ve výrobě ohňostrojů.

První zmínka o výrobě střelného prachu v Čechách je z roku 1432. O jeho rozšíření se zaloužili husité.

Vojenské účely

V 15. století se začal střelný prach používat pro vojenské účely. Jako první se začaly vyrábět rakety, kanóny a následně i pušky.

Ohňostroje v českých zemích za vlády „Vladaře alchymisty“

Za zmínku stojí ohlédnutí za dobou vlády Rudolfa II. Habsburského (1552–1612), který se proslavil svou vášní k umění, vědě a alchymii. Za jeho panování bylo patrně sestavováno nejvíce ohňostrojů. (Poznámka pro milovníky umění. Věděli jste, že známý italský malíř Giuseppe Arcimboldo vynikal také v sestavování ohňostrojů? Více o tomto umělci na: http://www.artmuseum.cz/umelec.php?…)

Cesta do Ameriky

Na západní polokouli se pyrotechnika dostala spolu s přistěhovalci. Zde se začala šířit, používat a rozvíjet. Ohňostroje se staly samozřejmou součástí oslav – např. Dne nezávislosti, inaugurace prezidentů.

Pyrotechnika dnes

V Číně se pyrotechnika zrodila a toto prvenství si výsostně udržela dodnes, kdy je světovým vývozcem ohňostrojových materiálů. Nejznámějším místem produkce je Liuyang (provincie Hunan), které je také nazýváno Čínské ohňostrojové město.

I přesto, že má ohňostroj za sebou tolik let, jeho obliba je stále aktuální. Dokonce je považován za určitý druh umění. I my dnes jsme fascinováni a přitahování krásou proměnlivých barev a hlukových efektů. Díky technologickému rozvoji a inovacím se zábavní pyrotechnika velmi rychle rozšířila mezi lidi a stala se snáze dostupnou.

 

Související odkazy

Pro ty, kteří se chtějí sami vzdělávat, doporučujeme:

23. 9. 2010 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.