registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Světelné pyrotechnické efekty

Také se Vám stalo, že jste při nákupu zábavní pyrotechniky marně rozpínali svou představivost, abyste zjistili, co že je to ta zlatá vrba, různobarevná pivoňka nebo zelená palma? Nebo jste napínali uši ve snaze lépe porozumět výkladům zasvěcených odborníků?

Pokud ano, tak právě pro Vás je určen seriál, jehož cílem je nahlédnout pod pokličku pyrotechnické terminologie. Seriál je také pro Vás, kteří si chcete osvěžit své znalosti a případně je doplnit nebo rozšířit.

Půvabné názvy

Chryzantéma, pivoňka, vrba, palma, brokátová koruna… Nenechte se zmýlit, nedošlo k přesměrování. Stále jste na stránkách o pyrotechnice. Tyto poetické názvy označují světelné efekty, které se po odpalu rozzáří na obloze. Každý efekt má své jméno, je jich snad až několik tisíc. My Vám objasníme ty nejběžnější a nejznámější z nich.

Obrazná vyjádření

Názvy pro světelné pyrotechnické efekty vznikají na základě vnějších shod s vizuálně podobnými objekty, tělesy, rostlinami. Např. kometu všichni znají jako kulovitý bod s mohutným ohonem nebo naopak o pivoňce coby květině vědí, že se jedná o různobarevnou rostlinu s velkým počtem okvětních plátků.

Živly

Jak jste si mohli všimnout, většina názvů pochází z oblasti flóry (pivoňka, chryzantéma, vrba), jiné z fauny (ryby, včely), některé z astronomie (hvězdy, kometa).

Obecně můžeme o názvech světelných pyrotechnických efektů říci, že jsou spjaty s kosmem (světlo, astronomická tělesa) a se zemí (rostliny). Kdybychom šli s jejich interpretací ještě dál, mohli bychom v jejich názvech odhalit přítomnost čtyř základních živlů (země – voda – oheň – vzduch), které se projevují ve všech oblastech našeho života. Více o živlech na: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivel

Pozn.: Názvy světelných efektů se většinou používají v angličtině. My u každého z nich uvedeme anglický název, v závorce pak český překlad.

 

Světelné efekty inspirované rostlinnou říší

Část 1:

 

Peony (pivoňka)

Pivoňka je jeden ze základních světelných pyrotechnických útvarů. Vzniká po vylétnutí světlic ze středu ke krajům pravidelného kruhu. Světličky obvykle mění barvy – můžou být např. červené, zelené, zlaté. Svým plným kruhovým tvarem a různobarevností tento světelný efekt připomíná právě známou květinu, která je označována jako prastará rostlina.

Abyste měli možnost porovnat efekt s květinou, klikněte zde: http://www.garten.cz/…a-belokveta/

A co je zajímavé, jejímu šlechtění se věnovali v Číně, kam také sahá historie ohňostrojů samotných.

Peony (pivoňka) je světelným efektem kulových pum a kompaktních ohňostrojů.

 

Chrysanthemum (chryzantéma)

Chryzantéma je dokonalý kulovitý světelný efekt blízký pivoňce. Hustým shlukem různobarevných světliček je velmi podobný květině, kterou svým názvem reprezentuje. S pivoňkou má společný také asijský kontinent, protože právě odtud (Čína, Japonsko) květina pochází.

Abyste měli možnost porovnat efekt s květinou, klikněte zde: http://www.garten.cz/…chryzantema/

Světelný efekt chrysanthemum (chryzantéma) se používá u kulových pum nebo u profesionálních kompaktních ohňostrojů.

 

Další díl: Světelné pyrotechnické efekty II

29. 10. 2010 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.