registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

LIUYANG - 9.ROČNÍK FESTIVALU OHŇOSTROJŮ

Cesta do země, kde byla vynalezena pyrotechnika je za námi, stejně jako festival ohňostrojů, o kterém jsem se Vám zmiňovala na našem webu http://www.tarra.cz/…iuyangu.html v sekci Zajímavosti. A tak si myslím, že by některé z vás mohlo zajímat, jak takový festival ohňostrojů vypadá, jaké přípravy mu předcházejí a kolik práce taková akce zahrnuje. Začnu hezky od začátku. Do země čínského draka jsme přiletěli přes Peking, pin jinem tzv Beijing a odtud jsme se letecky přepravili do jihovýchodního města Changsha situovaného v provincii Hunan. Odtud jsme již museli využít služeb našich čínských partnerů, kteří nás auty odvezli do ráje ohňostrojů – městečka Liuyang. Zjistila jsem, že rok je opravdu dlouhý časový úsek, a že za tu dobu se Liuyang svým vzhledem přiblížil zase o krůček blíže západním zemím. Přibylo prozápadních restaurací, dokonce i takové, které vám nabídnou i vynikající kávu. Ach my Evropané. Jinak si myslím, že být v Číně a nevyzkoušet čínskou kuchyni je téměř trestné a tudíž aspoň na tu krátkou dobu přeladím své chuťové buňky na jinou tóninu a snažím se přežít veškeré jejich speciality a na vlastní kůži zažívám i to, že Číňané zkonzumují opravdu vše – ať rostlinného nebo živočišného původu. Čím vám mám přiblížit atmosféru Liuyangu? První věc, která mě napadá a je naprosto odlišná od naší země je neobvyklý hluk neustále troubících aut, které se snaží někam dostat. Je to až s obdivem, že cestou se nesetkáte s havárkami, protože auta si zde opravdu jezdí všemi směry. Takže se nedivte, až se proti vám vyřítí auto, které ale v pravou chvíli zabočí nebo se vám vyhne nebo když se někdo před vámi z ničeho nic rozhodne odbočit do opačného směru. Existuje jen jedno pravidlo, které je potřeba dodržet. Každý řidič si musí hlídat přední část auta a to, co se děje za ním nesmí řešit. Ono v těch podmínkách na to ani není stejně čas. Jednou jsem prohodila, že řídit v Číně auto můžete až poté, co zvládnete svou roli jako chodec, pak jako cyklista a nakonec se můžete pustit do řízení automobilu. Tak to jen na úvod, abyste měli nějakou představu o této zemi, kde vládne sice komunismus, ale kde je také nastaven určitý řád, bez něhož by tato země byla asi ve vzduchoprázdnu…­.alespoň momentálně.

A nyní již k našemu festivalu ohňostrojů. V prvé řadě musím zmínit a velmi poděkovat našemu stávajícímu dodavateli, který nám vůbec obhlídku odpaliště a účast na festivalu zabezpečil. Vzhledem k množství pyrotechniky, která měla být v průběhu třech dnů vypálena si zajisté můžete představit, že celou akci doprovázely striktní bezpečnostní předpisy. A díky nim jsme nebyli vpuštěni do řídící místnosti, kde se provádí vlastní digitální odpalování ohňostroje. Abych vám ale přiblížila odpaliště, které shlédnete i na fotkách, tak se bavíme o čísle 150 000 m2 (zhruba 1000 m na délku a 150 m na šířku). Když jsme se dostali až na vzdálenost téměř 10 metrů, bylo až dech beroucí, kolik pyrotechniky může být nekoncentrováno na takovém prostoru. Zajímavostí bylo, že zde byl nachystán nejen zahajovací ohňostroj, ale zároveň i pět soutěžních ohňostrojů, a to vše na jedné ploše. Příprava vyžadovala vysokou preciznost a dle slov čínských pořadatelů se na celé technické přípravě (zapojování, ládování apod) podílel tým 300 lidí. Celková předpříprava v podobě ládování kulových pum, single shotů, římských svíc, kompaktů apod. trvala 7 dnů a samostatná instalace na místě zhruba 3 dny. Mělo být použito až na 10 000 tun profesionální pyrotechniky a počítá se, že se do ovzduší vzneslo až 1 000 000 výstřelů. Největší kulová puma použita na festivalu měla 12“ (30,5cm) a bylo odpáleno odhadem 200 různých efektů. Na obloze se ve své kráse rozvíjely různobarevné pivoňky, chryzantémy, jiřiny, přiletěli i motýli, zamilovaná srdce, smajlíci, časté byly také různobarevné ohněpády, stěny, minové efekty a rovněž zem a voda nebyla ušetřena těmto světelným efektům. Hudební doprovod byl doprovázen výbuchy fontán a dech beroucím kobercům a baletkám, které se ukázaly v celé své kráse na vodní hladině. Také různobarevné padáčky a světélkující lucerny protínaly oblohu, aby své poselství předaly dál, třeba nám divákům nebo celému světu. Výbuchy kulových pum doprovázely i hvízdavé efekty a zajímavostí bylo i použití laserové show během jednoho soutěžního ohňostroje. Jeho použití se ukázalo jako dobrá sázka na originální ztvárnění ohňostroje, neboť se stal i výhercem celého pyrotechnického klání. Účastníci festivalu byly zejména čínské společnosti, ale zúčastnila se ho také jedna japonská a jedna Španělská společnost reprezentující Evropu.

Celá akce byla doprovázena vystoupením slavných čínských super star, kteří zpříjemňovali fakt, že počasí moc nepřálo a chvílemi i pršelo. Bylo možné slyšet slavné songy, které jsou přisuzovány právě tomuto regionu – např. Happy song of Liuyang River nebo zazpíval i věhlasný čínský zpěvák Wakin, který je v Číně velmi oblíbený soudíc nejen podle aplausu, který vyvolal vystoupením na jevišti, ale také šílenstvím, které předvedli čínští fanouškové. Závěrečná čísla říkají, že odhadovaná hodnota odpálené pyrotechniky činí 5 000 000 RMB, což je v přepočtu přibližně 14 mil českých korun a akci navštívilo více jak 30 000 diváků za den. Popisovat pyromuzikální ohňostroj je něco jako hovořit o čínské věhlasné kuchyni a neokusit ji. Proto mi nezbývá než vás pozvat na malou virtuální prohlídku a posuďte sami, zda-li chcete okusit námi namíchaný koktejl z čínské pyrotechniky, kultury a zábavy.

10. 6. 2009 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.