registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Barevné představení

Barvami zářící ohňostroje na tmavé noční obloze udivují pozorovatele už po několik století. A stejně jako kdysi dávno i dnes nás neustále fascinují a uvádí v úžas. Položili jsme si otázku, kterou jste si možná někdy kladli i Vy: Čím to, že jsou ty hvězdičky tak krásně barevné?

Vynesená otázka pokračuje v našem dalším nahlížení pod pokličku pyrotechnické terminologie. Po prozkoumání názvů světelných efektů jsme pro Vás připravili krátký vhled do jejich barevných odstínů.

Pyrotechnická slož

Než se začneme věnovat barvám, podíváme se na úplný začátek procesu výroby, tedy na to, z čeho se pyrotechnika vyrábí. Základem pyrotechnického výrobku je pyrotechnická slož, která obsahuje v různém poměru látky, a to za účelem vytvoření světelného, dýmového nebo zvukového efektu. Mezi její základní složky patří:

Pyrotechnická slož může obsahovat i další přísady  – např. různá barviva vytvářející požadované barvy plamene nebo dýmu. Zatímco pro barvení plamene se používají toxické soli, k barvení dýmu organická barviva. Také můžeme použít tzv. látky zlepšující speciální účinky, které vylepšují některou vlastnost výrobku – např. svítivost nebo zvukový efekt (např. pískot).

Střelný prach

V pyrotechnice se nejvíce využívá nejstarší známá výbušnina na světě objevená v Číně – střelný prach – tedy směs dřevěného uhlí, síry a draselného ledku. Jeho vlastnosti měníme poměrem těchto tří látek, jejich kvalitou, tedy zrnitostí (čím jemnější, tím rychleji hoří), jakostí dřevěného uhlí a příměsmi, které zpomalují hoření (např. pryskyřice, oleje).

Řízený chemický proces

Pro obarvení plamene a dosažení různých jiných efektů (např. jiskření) se používají piliny všemožných kovů. Při hoření způsobují ionty vzácného kovu obarvení plamene. Podle přidané látky pak získávají světličky rozmanité barevné odstíny. Např. železné piliny vytvářejí bílé a červené jiskry, měděné zbarvují do zelena, zinkové do modrozelena. Barevné kouřové efekty vznikají tzv. sublimací látek (sublimace je přímá přeměna pevného skupenství na skupenství plynné), kdy jedna látka hoří, tím vytváří vysokou teplotu, druhá sublimuje a uvolňuje se do vzduchu, aniž by shořela.

Základní pyrotechnické barvy: červená, žlutá, zelená modrá, bílá.

Barva Sloučenina
Červená (red) vápník, lithium, rubidium a stroncium
Žlutá (yellow) sodík
Zelená (green) baryum a měď
Modrá (blue) měď, kalomel, indigo
Bílá (white) magnézium, titanium a hliník

Smícháním s dalšími látkami se získávají všemožné barevné nuance. Např. přidáním žluté slídy získává jiskra zlatožlutý nádech.

 

Pyrotechnické výrobky vidíme i slyšíme

Po naší cestě, na které odkrýváme termíny z oblasti pyrotechniky, se přesouváme ze zrakového vnímání k vnímání sluchovému. Objasníme si fascinující doprovodné zvuky, které umocňují zážitek.

Pro docílení zvukového efektu se používají tzv. zábleskové slože obsahující kovy a silné oxidační činidlo.

Zvukové efekty

Pozn.: stejně jako světelné pyrotechnické efekty jsou i ty sluchové uváděny v angličtině, v závorce pak v češtině.

Bangs and reports (rány a střely)

Rána je nejčastější a nejběžnější zvukový efekt používaný v pyrotechnice.

Crackling (praskání)

Crackling (praskání) můžeme přirovnat ke zvuku pukajících a praskajících rýžových vloček.

Hummers (bzučáky)

Hummers (bzučáky) vznikají po odpálení malých rourek, které rotují s takovou energií a intenzitou, že přitom sviští a bzučí.

Whistle (pískot)

Whistle (pískot) je velmi hlasitý a skřípající zvuk, vzniklý z hořícího prachu v dlouhé rouře. Zvuk připomíná plechové hvízdání, ale je hlasitější.

Chraňte svůj sluch!

Nezapomeňte, že zvukové efekty zábavní pyrotechniky mohou vážně poškodit Váš sluch, proto s ní manipulujte v dostatečně bezpečné vzdálenosti, abyste neporanili ani sebe, ani nikoho a nic v okolí.

Přečtete si krátký rozhovor s přednostou ušní, krční a nosní kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech Alešem Hahnem: http://www.rozhlas.cz/…prava/149139

 

Ohňostroj jako synchronizované představení

Na závěr propojíme popsané pyrotechnické efekty a získáme ohňostrojové představení. Ohňostrojové představení je chápáno jako specifický druh umění, které synchronizuje všechny dílčích složky – zvuk, obrazce a barvy. Má důkladný odpalovací plán, podle kterého vrchní odpalovač koordinuje přípravné práce a následně realizuje výsledný ohňostroj, promyšlenou choreografii a může být také doprovázeno hudbou.

Přečtěte si a podívejte se, jak to vypadalo na 9. ročníku festivalu ohňostrojů v Liuyangu.

2. 12. 2010 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.