registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Pyrotechnické výrobky

Zná je většina, ale ví také, jaký světelný efekt ten který výrobek vydává, na jakém principu funguje, čím to, že září, jiskří a co je jeho součástí?

Popsáním jednotlivých pyrotechnických výrobků Vám chceme pomoci zorientovat se v široké nabídce pyrotechnického sortimentu, abyste věděli, co se ukrývá pod nápadnými, lákavě barevnými obaly, co Vám produkt nabízí a co je pro něj specifické. Nabyti příslušnými znalostmi pak můžete snáze vybírat a nakupovat podle Vašich přání.

Profesionální a zábavní

Profesionální pyrotechnika (III. a IV. třída nebezpečnosti), stejně tak i ta zábavní (I. a II. třída) jsou oblasti zahrnující širokou nabídku výrobků. Naši cestu proto zvolíme systematicky, s nadsázkou můžeme říct, že to bude cesta růstu a dospívání. Začneme krátkým zastavením u dětmi oblíbených včelek a bouchacích kuliček, které mnohé z nás v dětství fascinovaly a stávaly se zpestřením chvil strávených venku, následně dospějeme ke všem jistě dobře známým prskavkám, k té neodmyslitelné součásti Vánoc, tím postoupíme do II. třídy, v níž jsou zastoupeny i stejnojmenné výrobky ostatních dvou tříd (římské svíce, rakety a kulové pumy) lišící se však svou intenzitou efektu, a tudíž nebezpečností. A to už bude vrchol našeho poznání.


I. třída

Bouchací kuličky a letící včeličky

Zejména s příchodem zimy zaznamenáváme rány pocházejících od dětí zrovna zaujatých zvukem bouchacích kuliček, kdy na otřes citlivé kuličky (obsahují fulminát stříbrný) vyvolají po nárazu na překážku ránu a zároveň i výbuch smíchu. Dětem jsou také k dispozici další výrobky, které mohou zpestřit kdejakou oslavu nebo jen uspokojit dětskou zvědavost. Tzv. dýmovničky (směs dusičnanu draselného a sacharózy) za doprovodu syčení zahalí zemi barevným dýmem (zeleným, žlutým, červeným, modrým nebo bílým), rotující motýlci a včeličky vzlétnou několik metrů nad zem a prskavky zavěšené na vánočním stromečku prozáří nejen místnost, ale i oči dětí.

Pyrotechnika určená dětem je běžně k dostání, a to bez omezení věku.


I. i II. třída

Prskavky

Prskavky, již tradičně spojované s vánočními svátky a také s mnohými narozeninovými oslavami, patřily v naší bývalé socialistické zemi (vedle bouchacích kuliček) k jediné dostupné zábavní pyrotechnice. Prskavky jsou založeny na principu chemické reakce, ke které dochází při hoření. Na různě dlouhých nehořlavých tyčinkách (drátech) se směsí 4 hlavních složek (dřevěné uhlí, dusičnan barnatý, nebo dusičnan draselný, hliník a železný škrob) se během hoření uvolňují drobné částečky (oxid železitý a hlinitý) vizuálně připomínající jiskry.

Prskavky můžete zavěsit v interiéru na nehořlavé a bezpečné místo nebo je držet v ruce, zapálit a pozorovat odpadávající zlaté jiskřičky. K dostání jsou také prskavky různých barevných efektů.

Krátká videoukázka:


Pokračování: Pyrotechnické výrobky II

6. 1. 2011 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.