registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Výroba pyrotechniky – část 3

Se základními komponenty pyrotechnických výrobků (černým prachem a světličkami), stejně tak i s tzv. královnami ohňostrojů – kulovými pumami – jsme již obeznámeni. Nyní si vezmeme pod drobnohled další velmi oblíbený pyrotechnický výrobek, kterým jsou kompaktní ohňostroje nebo též kompakty.

Výroba kompaktních ohňostrojů

Výroba kompaktních ohňostrojů Kompaktní ohňostroje jsou nedílnou součástí každého ohňostrojového představení. Po svém zažehnutí na obloze vytvářejí nepřehlédnutelné barevné obrazce nebo kombinované útvary doprovázené zvukovými efekty.

Nezbytné suroviny

K výrobě kompaktních ohňostrojů výrobci potřebují:

Postup krok za krokem

  1. Malé papírové moždířky ve tvaru tubusu se na dně vyloží ucpávkou (např. hliněnou). Jednotlivé výmetníky mají průměr od 10 do 30 mm, ale můžou se používat i o průměrech větších, které dosahují až 100 mm. Běžně se vyrábí kompakty s počtem od 4 do 600 moždířů.
  2. Nad ucpávku se pak umístí vrstva výmetné části s výmetnou náplní (černým prachem).
  3. Další vrstvou je efektová část – např. světlice, dým, explozivní náplň.
  4. Každý moždíř se také opatří papírovou ucpávkou, která je po zažehnutí efektivní slože černým prachem protržena, čímž vytvoří na obloze požadovaný efekt.
  5. Takto vyrobené moždíře obsahující pyroslože se vzájemně propojí zápalnicí a uloží těsně vedle sebe. Mohou být sestaveny tak, aby byly odpalovány jednotlivě nebo po salvách.
  6. Jednotlivé výmetníky jsou přilepeny k sobě a celá baterie je stažena lepenkou nebo drátem.

Výroba kompaktních ohňostrojů

A jaký je výsledek?

Po zapálení jsou z jednotlivých tubusů postupně za sebou vystřelována efektová pouzdra, kde ve výšce 30–50 m vytvářejí efekty – jednobarevné i mnohobarevné, například ve tvaru kytic, padajícího listí nebo hvízdajících tuláků.

Chystáte oslavu třeba konce školního roku a chcete potěšit netradičním dárkem? Navštivte náš e-shop na www.tarra.cz a vyberte si z široké nabídky, v níž máme až 600rané kompaktní ohňostroje!


Výroba kompaktních ohňostrojů Výroba kompaktních ohňostrojů

20. 6. 2011 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.