registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Jak fotit ohňostroj

Stran v kalendáři pomalu ubývá, tmy přibývá, stejně tak sníh na zápraží, ledovka na cestách, ve městech znějí koledy, vábivě voní punč a v domácnostech se peče cukroví. To vše naznačuje, že se blížíme do samotného závěru roku, který na mnoha místech naší země vyvrcholí rozmanitými zářícími a hlučnými ohňostroji. Chcete-li si tento pomíjivý, ale intenzivní okamžik navždy uchovat a pak s nostalgií vzpomínat nad obrázky ve Vašem albu nebo na monitoru počítače, je čas „oprášit“ fotoaparáty, nabít baterie, vyleštit objektivy a dát Vám několik málo doporučení, jak na to, aby Vaše fotografie byly ostré, originální a plné barevných světelných efektů.

Přečtěte si názory, zhlédněte snímky a vyzkoušejte rady zkušeného amatérského fotografa Ing. Marka Mantiče.

Vyfotit ohňostroj není tak těžké, uvidíte, že budete výsledkem mile překvapeni.

Buďte vždy připraveni

Novoroční ohňostroj je dlouho předem připravovaná akce, má svůj plán a časové rozvržení, tedy neponechávejte nic náhodě a mějte vše potřebné vždy po ruce. Týká se to hlavně analogových filmů u klasických fotoaparátů a fotografických paměťových karet u tzv. digitálů. U karet se ujistěte, že máte dostatek místa. Jistě byste si nepřáli ocitnout se v situaci, kdy budete muset měnit paměťovou kartu nebo na ni promazávat stávající fotografie, zatímco nad Vašimi hlavami rozkvétají světelné pyrotechnické efekty. Na lehkou váhu neberte ani napájení svého aparátu, tedy baterie. Mějte raději po ruce náhradní sadu, protože zima dokáže jejich kapacitu značně oslabit. „Focení na delší časy také spotřebovává víc energie než »klasické« fotografování,“ dodává Ing. Marek Mantič. Připraveností předejdete tomu, že by se ta nejkrásnější část ohňostroje rozzářila na noční obloze bez Vašeho zachycení, protože ohňostroj na Vás nepočká. Tedy vězte, že štěstí přeje připraveným :-)

Černobílý nebo barevný?

U klasických fotoaparátů použijte Vámi ozkoušenou značku analogových filmů a podle libosti zvolte buď barevný, nebo černobílý. Barevný dá vyniknout pestrosti efektů, černobílý zase podtrhne jejich vykreslení na obloze.

Co k focení potřebujete

Součástí Vaší výbavy by měl být speciální stojan – tzv. stativ, který zajistí stabilní polohu Vašeho fotoaparátu. Díky němu budou fotografie čisté a ostré. Pokud stativ nevlastníte nebo chcete naopak experimentovat, můžete fotit i bez něj. Výsledné snímky budou sice roztřesené, zato však jistě zajímavé. Majitelům zrcadlovek doporučujeme kabelovou spoušť – „dálkový ovladač“, díky němuž nerozechvějete fotoaparát. Hlavní výhoda kabelové spouště podle Ing. Marka Mantiče spočívá v tom, že „můžete zvolit přesný okamžik, kdy chcete, aby fotoaparát exponoval snímek. Alternativou je nastavení zpožděné expozice například na 10 sekund, ovšem to má tu nevýhodu, že při nastavení dopředu nevíme, co bude na obloze po uplynulém čase“.

Podle něj je také důležité neponechat náhodě ani ty sebemenší detaily. „Protože je ohňostroj nejčastěji odpalován za tmy, doporučuji vybavit se svítilnou a také kvalitní obuví. Podcenění této rady může mít za následek namísto dobrých fotografií třeba ukopnutý palec.“

Zrcadlovka versus kompakt

Majitelé zrcadlovek budou při focení ohňostroje ve výhodě, ale ani kompaktisté nemusejí zoufat. Ing. Marek Mantič s úsměvem dodává: „Pokud pojedete do Prahy mercedesem nebo škodovkou, možná bude cesta luxusnějším autem pohodlnější a rychlejší, ovšem do cíle se stejně dostanete.“ Jedinou podmínkou je, aby byl přístroj vybaven manuálním režimem. „Některé levnější kompakty jej nemají. A i přesto, že do nich výrobce implementuje automatické režimy pro fotografování ohňostrojů, nedají se takové výsledky vůbec porovnat s výstupy fotoaparátů, které disponují manuálním nastavením,“ doplňuje amatérský fotograf.

Dobře se seznamte

Protože budete během odpalování ohňostroje s časem na štíru, doporučujeme, abyste se ještě před samotným focením dokonale seznámili nejen se svým přístrojem, ale abyste si znovu přečetli a nastudovali přiložený manuál, který Vám objasní, co které ikony znázorňují.

Nastavení

Ing. Marek Mantič doporučuje fotit v režimu priority času nebo v plně manuálním režimu. Měli bychom mít na paměti, že „čas“ znamená nastavení doby otevření uzávěrky (nebo-li dobu expozice). „Platí, že čím déle je uzávěrka otevřena, tím více pohybu se promítne na čip snímače. Jinými slovy, delší časy vytvářejí obrazce, v nichž je zdání pohybu, zatímco kratší časy vyfotí také kratší moment, tedy místo zářících čar jsou na výsledné fotografii jen body,“ objasňuje amatérský fotograf a dále doporučuje: „Vypnout stabilizátor obrazu, protože ten může fotografie rozmazat, jelikož nepatrně pohybuje čipem či objektivem (záleží na typu fotoaparátu). Bez jeho vypnutí je snímek rozmazaný.“

Aparát nastavte následovně: zaostřete na nekonečno, středně zacloňte, nízká citlivost a dlouhý čas – od 3 sekund až po ty nejdelší.

Ing. Marek Mantič ještě dodává: „Nastavení clony není pro ohňostroj až tak podstatné, jelikož budeme většinou ostřit na nekonečno, tak bude ve většině případů hloubka ostrosti dostatečná. Při režimu priority času tedy necháme na fotoaparátu, aby nám zvolil clonu. U manuálního režimu budeme zaclonění volit podle zamýšleného výsledku.“

Syté barvy

Barevnost světelných efektů plně vynikne na tmavém pozadí noční oblohy. Tohoto kontrastu docílíte snížením citlivosti – tzv. ISO. Čím nižší citlivost, tím lepší černá a méně šumu na snímku, proto zvolte jeho nejnižší možnou hodnotu.

Než začnete fotit

Než začnete vytvářet pestré fotografie pyrotechnických efektů, najděte si vhodné a to pravé místo. Abyste si jej mohli zvolit, určitě přijďte na akci o něco dřív. Znáte to: Kdo dřív přijde… Vyhněte se rušivým světlům – pouličním lampám. Místo si vyberte tak, aby vítr nešel přímo proti Vám. Měli byste pak na fotkách více dýmu než efektů. „Taktéž je dobré prohlédnout si na mapě terén a vymyslet zajímavou kompozici – například ohňostroj odrážený o vodní hladinu nebo nakomponovat do pozadí fotografie nějaký dominantní krajinný, případně městský prvek,“ říká Ing. Marek Mantič.

Záleží jen na Vás a na Vaší kreativitě. Nezapomeňte pozadí podexponovat, aby nerušilo, ale doplňovalo.

Foťte, foťte, foťte

U focení ohňostrojů platí: Čím více, tím lépe. Čím více fotografií pořídíte, tím více můžete vybírat a tím větší máte šanci, že jste zachytili opravdu úchvatnou scenérii. Uvidíte, že Vás výsledky mile překvapí.

Čtěte také:
http://www.fotoaparat.cz/…/10064/print
http://cs.wikipedia.org/…otografie%29

A na závěr zbývá dodat, že se těmito radami můžete řídit nejen při focení novoročního ohňostroje, ale i při různých jiných příležitostech, např. při přehlídce našich novinek na akci Hlučín, která se každoročně pořádá v druhé polovině roku. Fotit můžete i Vámi odpalované ohňostroje, na kterých si dobře vyzkoušíte svůj fotografický um. Vyberte si z naší široké nabídky: http://www.tarra.cz/

Hodně pestrých a ostrých fotek Vám přeje
Vaše Tarra

 

Fotografův medailonek

Ing. Marek Mantič se od dětství zajímá o techniku a přírodu. Ve fotografování našel způsob, jak oba své zájmy spojit dohromady. V poslední době se sice specializuje na makrofotografii hmyzu, avšak toto zdánlivě úzké zaměření mu nebrání, aby strávil poslední okamžiky starého a první vteřiny nového roku uprostřed pole s přítelkyní a fotoaparátem při fotografování ohňostrojů nad Ostravou.

10. 12. 2010 | Pyromania.cz







Diskuze


odpovědět Marek Mantič Ing. | 10. 12. 2010

Dobrý den, pokud budete mít nějaké dotazy ohledně focení ohňostrojů, či si nebudete vědět rady můžete se zeptat zde, rád se Vám pokusím odpovědět.


Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.