registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Oslavy konce roku

Přeplněné ulice, stejně tak bary, restaurace, dobré jídlo, pití, přátelé a úsměvy, takové jsou oslavy konce starého roku, které vrcholí přípitkem a opulentním rozzářením noční oblohy. Silvestr jako nejveselejší a nejoslavovanější noc v roce přináší přemítání, zapíjení špatného i dobrého, účtování se starým rokem a naději, že se nám bude dařit lépe a že to, co se nám nepovedlo, můžeme napravit nebo začít zcela znovu.

Silvestr – to ale nejsou jen radostné oslavy, ale i amputované prsty, popáleniny, požáry a jiné úrazy, vzniklé z nedbalosti či z opilosti. A protože se každoročně v médiích objevují tragické zprávy a statistiky zraněných při silvestrovském veselí mluví za vše, je na místě připomenout, čeho se vyvarovat, aby se oslavy konce roku staly okamžikem, na které budete rádi vzpomínat a nepřeměnily se v děsivou noční můru…

Exkurz do historie

Stejně jako Vánoce, tak i Silvestr má kořeny v dávných dobách, spojených s pohanskými tradicemi oslav slunovratu. Poslední prosincový den, zasvěcený památce papeže Silvestra I., získal na významu až v 16. století, kdy byl vydáním gregoriánského kalendáře ustálen systém pro počítání času. Nový rok tak začal 1. ledna.

Zatímco Štědrý den trávíme s jistou noblesou a decentností v rodinném kruhu, Silvestr často prožíváme s přáteli za rozpustilého veselí, v obležení jídla, alkoholu a společného vyčkávání prvních minut nového roku. Oslavy posledního dne v roce zpočátku neměly pro svůj pohanský původ moc velkou oblibu, později se nesly ve velmi zbožném rozjímání, spojeném s návštěvou kostela, kde lidé děkovali za vše dobré a prosili o zdar a štěstí. Teprve hospodářský rozvoj v 19. století proměnil silvestrovskou noc v jednu z nejveselejších v roce.

Zajímavý odkaz:
Konec roku ve středověkých tradicích: http://www.e-stredovek.cz/view.php?…

Oslavy konce roku a vše, co s nimi souvisí

Na silvestrovské oslavy se řádně připravujeme již pár dní předem. S nákupními vozíky brázdíme supermarkety, plníme je nejrůznějším alkoholem, jídlem a v neposlední řadě také zábavní pyrotechnikou, která dodává této významné noci nádhernou atmosféru.

Dnešní trh je pyrotechnickými výrobky doslova přesycen, seženete je jak na tržištích, tak i na benzinových pumpách, proto je o to více důležité vybírat si a kupovat jen tu kvalitní, která prošla bezpečnostními zkouškami.

Zábavní pyrotechniku bychom měli nakupovat v ověřených prodejnách nebo e-shopech, kde provozovatel uvádí veškeré patřičné informace. Na tomto druhu zboží se zaručeně vyplatí nešetřit! Pamatujte, že výrobky musí být v neporušeném obalu a s českým návodem, který doporučujeme pozorně před odpalem přečíst! Často se stává, že nesprávným použitím dochází k vážným zraněním a požárům.

Pyrotechnika I. a II. třídy nebezpečnosti

K odpalování si můžete vybrat široký sortiment výrobků I. a II. třídy nebezpečnosti. Ostatní třídy jsou vydány pouze osobám vlastnícím průkaz odpalovače ohňostrojů.

Pyrotechnické výrobky I. a II. třídy neodpalujte v uzavřených prostorách. Zákon dokonce zakazuje odpalování v blízkosti kostelů, nemocnic, dětských zařízení, domovů důchodců, škol, ozdravoven a na sportovních akcích.

Kdepak jsou ty loňské petardy?

Pokud jste při loňských oslavách neodpálili všechny pyrotechnické výrobky, nečiňte tak za každou cenu jen proto, abyste ušetřili. Nejdříve zkontrolujte dobu použitelnosti, překročením uvedené lhůty se totiž zvyšuje riziko jejich selhání. Aby byly výrobky použitelné, musejí být také skladovány na suchém místě.

Co když zábavní pyrotechnický výrobek nevybuchne?

Stalo se Vám, že některý výrobek nevybuchl? Potom s ním nemanipulujte ve snaze odpálit jej za každou cenu. Mohlo by se stát, že Vám vlétne do obličeje. Správně byste ho měli nechat 20 minut v klidu, poté jej namočit na 48 hodin do vody a následně doporučujeme zakopat do země.

Děti a pyrotechnika

Velkým problémem je prodej zábavní pyrotechniky dětem. Úrazy často vznikají kvůli tomu, že neumějí s petardami bezpečně manipulovat nebo po silvestrovských oslavách sbírají nepoužitou pyrotechniku. Dohlédněte proto na svou ratolest a vysvětlete jí veškerá možná rizika. Pokud přeci jen chcete dopřát tuto zábavu dětem, vyberte jim výrobky pro ně odpovídající – např. včelky, petardy, bouchací kuličky nebo prskavky. Jakoukoli manipulaci s pyrotechnikou by dítě mělo provádět raději za Vaši přítomnosti.

Pouze za střízliva

Zábavní pyrotechniku byste neměli odpalovat v podnapilém stavu. Protože alkohol značně narušuje rovnováhu a koordinaci, může se stát, že místo do vzduchu zamíříte na kolemjdoucí, na obydlí nebo na auta.

Pokud se chystáte zhlédnout ohňostrojové představení v některém z našich měst, zkuste si jej zachytit fotoaparátem. V článku Jak fotit ohňostroj se dozvíte, jak na to.

Čtěte také:
Jak se nezranit na Silvestra pyrotechnikou?
http://www.spotrebitele.info/…technika.php
Popáleniny, amputace a Silvestr: http://www.ordinace.cz/…-a-silvestr/

Na silvestrovské oslavy připravte i své zvířecí mazlíčky

Během silvestrovských příprav byste neměli zapomenout ani na zvířecí přátele, věrně stojící po Vašem boku. Protože jsou oslavy provázeny nečekaným a intenzivním hlukem, stávají se pro mnohá zvířata utrpením. Zatímco drobná zvířata, jako jsou třeba kočky, stačí na noc zavřít do bytu, aby nebyly v bezprostředním kontaktu s výbuchy, mnohem hůře snášejí hluk psi, kteří mají citlivější sluch než člověk. U nich může výbuch vyvolat paniku (pes uteče a zabloudí), agresivní chování nebo v krajních případech až epileptický šok.

Svého psa nebo kočku uklidníte již svou přítomností a pohlazením nebo také homeopatiky. Někteří veterináři doporučují uklidňující přípravky – ataraktika. Pamatujte, že každý pes reaguje na silvestrovské oslavy odlišně a různé to může být také v průběhu jeho života.

Více na:
http://casopis.planetazvirat.cz/…vestr-1.html

Upozornění

I když budete o půlnoci společensky unavení a rozjařilí, měli byste být při manipulaci s pyrotechnikou velmi opatrní. Nikdy neexperimentujte s pyrotechnikou vyrobenou doma!

Pokud se na Nový rok vydáte na procházku, dejte pozor na střepy z rozbitých lahví a na nevybuchlé petardy! Mějte neustále na paměti, že zdraví je to nejdůležitější.

Silvestrovské oslavy bez šrámů na těle i na duši
Vám přeje Vaše Tarra

20. 12. 2010 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.