registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Odpalování pyrotechniky

Popsáním pyrotechnických výrobků jsme se zorientovali v jejich široké nabídce, zaměřme se proto nyní na to nejdůležitější, a to na samotný bod odpalu. Představme si situaci, okamžik, kdy s dětmi zapalujeme motýlky, včeličky, s přáteli třeba kompakty, rakety nebo čekáme na slavnostní rozzáření noční oblohy. Možná Vám v tuto chvíli také prolétla hlavou myšlenka, co je vlastně ta zápalná šňůra a existuje také třeba něco jiného, čím můžeme odpalovat? A a jak vypadá ten moždíř?

Pojďme prozkoumat ty niterné, zato nejdůležitější části a najděme odpovědi na naše otázky.

Oheň versus elektrický roznět

Ať už zapalujeme sirkou, klasickým nebo speciálním větruvzdorným zapalovačem, jejich základem je vždy planoucí oheň. Zatímco dříve se všechny druhy pyrotechnických výrobků odpalovaly výhradně hořícím tělesem, dnes se také využívá možnost elektrického odpalu, a to zejména u velkých ohňostrojů, které jsou navíc počítačově sladěny s hudbou a zesynchronizovány do nádherného barevného představení.

Zajímavý odkaz o historii a využití ohně:
http://technet.idnes.cz/…technika.asp?…


Odpalování pyrotechniky

Od nejmenších po největší

Některé produkty jednoduše odpálíme škrtnutím, mnohým však zažehneme zápalnou šňůru případně stopinu. A existují i takové výrobky, které potřebují pro svůj bezpečný odpal moždíř neboli výmetník.

Jediné škrtnutí

Stačí jediné škrtnutí, ať už o škrtátko zápalek nebo o speciálně pyrotechnické, aby po odhození drobnější petardy, případně dělobuchu byl vyvolán požadovaný intenzivní zvukový efekt a světelný záblesk.

Jediný plamen

Včeličky i motýlci mají velmi jednoduchý princip odpalu. Postačí sirka nebo zapalovač a zápalná šňůra se vznítí a rozzáří své okolí světlem. Na stejném principu jsou také založeny ostatní produkty – římské svíce, rakety, fontány, kulové pumy a kompakty.


Není šňůra jako šňůra

Zápalná šňůra (zkráceně zápalnice) se vyskytuje v téměř každém výrobku. Po jejím zapálení se přenese plamen do pyrotechnické slože, která se vznítí, a vyvolá tak zvukový nebo světelný efekt v celé své kráse. Zápalnice je vlastně bavlněná nit s černým prachem a omotaná povrchově upravenou textilií. Na trhu existují její různé variace – třeba časovací zápalnice nebo vodotěsná s obalem z umělé hmoty.

Stopina je tvořena bavlněnými nitěmi potaženými směsí z černého prachu. Používá se především k rychlému zážehu nebo k vnitřnímu propojení jednotlivých pyrotechnických výrobků.

Rozdíl mezi stopinou a zápalnou šňůrou je ve způsobu hoření. Zatímco zápalnice hoří pomaleji a uvnitř, stopina má vnější, a tedy i rychlejší hoření.

Palník slouží k elektrickému odpalu. Po dodání elektrické energie zažehne stejně jako sirka jiskru a ta potom vznítí pyrotechnickou­ slož.


Pomůcka pro odpal

Moždíř (výmetník) je papírový nebo umělohmotný silnostěnný tubus opatřený hliněnou nebo dřevěnou zátkou, z něhož jsou bezpečně do výšky odpalovány kulové i válcové pumy a kompaktní baterie, které mají dokonce několik moždířů vzájemně propojených zápalnicí.


Na závěr pár rad pro odpalování

Odpalování ohňostroje do 22. hod. na soukromém pozemku není zapotřebí ohlašovat na místním obecním úřadě. Abyste si ale mohli naplno vychutnat nádherný zážitek z rozjasněné oblohy a nebyli zaskočeni neočekávaným výjezdem třeba policie, doporučujeme jeho konání vždy ohlásit. Chystáte-li se odpálit ohňostroj v pozdějších hodinách, pak musíte zažádat místní obecní úřad o výjimku (nevztahuje se na silvestrovskou­ noc).

Při odpalování vždy dbejte zásad bezpečnosti!


Chystáte oslavu nebo chcete potěšit své blízké? Darujte jim jedinečný okamžik v podobě ohňostroje. Vyberte si z naší široké nabídky: http://www.tarra.cz/

27. 1. 2011 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.