registrace zde | zapomenuté údaje

 
článkyfotogalerievideaporadnadiskuzee-shop
Párty prodej Tarra To se mi líbí

Výroba pyrotechniky – část 5

Zasvěceni do výroby rozmanitých pyrotechnických produktů, jako jsou rakety, kulové pumy nebo kompaktní ohňostroje, se v této části seriálu podíváme na neméně zajímavou výrobu barvami a jiskrami překypujících fontán.

Výroba pyrotechnických chrličů

Fontány jsou vyhledávaným přízemním pyrotechnickým výrobkem, který dosahuje výšky 2–4 m. Díky své specifické stavbě a chemickému složení chrlí jednobarevné i různobarevné plameny nebo jiskry se zvukovým efektem.

Rozdíl nejen ve velikosti

Pyrotechnická fontána Fontány se dělí nejen podle své velikosti, tvaru (válec, kužel), typu výsledného efektu (vulkán, gejzír), ale i podle svého použití. Rozlišujeme tak fontány venkovní a interiérové. Interiérové fontány mají oproti venkovním nízkou teplotu, jsou netoxické a nevydávají dým. Stávají se tak zajímavým doprovodem třeba hudebního nebo divadelního představení.

Co je zapotřebí k výrobě fontán?

Pracovní postup

1. Na dno papírové dutiny se umístí hliněná ucpávka, nad ní pak efektová náplň, jejíž chemické složení odpovídá výslednému efektu. 2. Do efektové slože se umístí zátka se stopinou spolu s pomocným papírem k zapálení. 3. Stopina se zajistí oblepením kol dokola papírem. 4. Nakonec se může výsledný výrobek zapustit do dřevěné desky, která bude sloužit jako stojánek.

A jaký je výsledek na obloze?

Po zapálení prohoří stopina k efektové náplni, kde vznikají plyny. Ty se při hoření uvnitř hromadí a jsou vytlačovány zúženým otvorem ven. Výsledkem jsou barevné jiskry a jiné efekty.

8. 9. 2011 | Pyromania.cz





Diskuze



Nový příspěvek

Nové příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

© 2009–2012 MARFreklamní agentura, grafické studio a tvorba webových stránek © 2009–2012 TARRA PYROTECHNIK s.r.o.